Семейство

Ролята на бащата във възпитанието на детето

Какво огромно значение има бащинският авторитет и колко важно е той да не бъде слаган на второ място

28.04.2014г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

„Нищо, което съм правил в този живот не ме е правило по-щастлив от това да бъда баща на децата си!“ – Бил Козби.

Голяма част от обществото ни забравя колко важна част заема бащинската фигура във възпитанието на едно дете, а и в семейството изобщо. Като се обърнем назад към историята, ще си припомним колко важно място заема бащата в един дом. Но в днешни дни патриархатът все повече отслабва значението си.

Не само заради женската еманципация, но като че ли и заради все по-пренебрегващото отношение на двойките към брака. Сякаш бащинският авторитет не е вече на първо място. А трябва! Липсата на стабилна бащина фигура носи много емоционални, социални и морални последици за децата.

Разбира се, наличието на добра майчина фигура е важно, но много често критично значение за по-нататъшното развитие на детето има именно бащата.

С бащата се свързват и много поведенчески проблеми в зряла възраст. За здравословното развитие на психиката на едно дете присъствието на любящ, отзивчив и авторитетен баща е от съществено значение.

Оказва се, че за мнозина да бъдеш добър баща е много трудно. Всеотдайност и постоянство са положителни характеристики, които, за съжаление, много мъже не притежават.

За да създадете по-здрава и пълноценна връзка с вашето дете, скъпи бащи, прекарвайте повече време с него. Децата имат огромна нужда от внимание и присъствие. Но не само физическо присъствие – важно е да усещат и да знаят, че винаги могат да разчитат на бащината подкрепа. Детето винаги е център на внимание. Отбиването на номера тутакси се „отплаща“ с негативни последици – връзката между баща и дете се разпада, отношенията охладняват. Значение има и качеството на прекараното време заедно.

Не обърквайте осигуряването с любовта. Материалните облаги и финансовото обезпечаване не правят детето щастливо. Те са важна част от ежедневието, но не са съществени за формирането на личността и установяването на трайна и пълноценна връзка. Винаги, когато можете, намирайте начин да засвидетелствате любовта си! Това означава да се уверите, че вашето дете усеща ползите от моралното ви присъствие в живота му.

Свързани статии

Стилът на бащинството също е от голямо значение за детето. Бащи, които използват любяща, разумна и напътстваща тактика във възпитанието отглеждат деца, които имат по-високо ниво на обща компетентност и подготвеност за живота. А бащи, които не изразяват обич към семейството, дори напротив – омраза, непрестанни скандали и проблеми, имат авторитарен стил и дори враждебен „произвеждат“ деца, които често са тревожни, проблемни, с личностни проблеми и апатични. Често тези деца имат проблеми със самочувствието и интеграцията в обществото. Разбира се, само в по-тежките случаи.

Ролята на бащата е много важна и има дълбоко влияние върху социалното, емоционалното и интелектуалното развитие на детето. Бащите не би трябвало да бъдат сравнявани с майките, защото просто природата е отредила първостепенната роля на майката като дарителка и пазителка на живота. Те по-скоро трябва да бъдат разбирани като най-близките помощници на майките и закрилници на дома и семейството. Тези роли не са взаимозаменяеми, всяка има своето специфично значение и балансираното им допълване прави израстването на детето възможно най-пълноценно.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Глупости - днешните бащи разхождат, къпят и горвят на децата си, а познавам и доста по майчинство да бутат количката, по-добре ми се струват от предните бащи, *** знам ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
3 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Важна си е ролята и на двамата родители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар