zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Изневярата: 4 често срещани оправдания



Изневярата: 4 често срещани оправдания

За изневярата - биологичната и психхологическата гледна точка.

здраве.bg

Погледнато дори само от психологическа гледна точка, изневярата винаги води до проблеми. Причината е в чувството за вина пред “обидената” страна. Тогава човешката психика подсъзнателно почва да търси оправдание за постъпката. Понякога дори “обиденият” измисля оправдание за този, който е изневерил.

Биологичното оправдание

Сравнението със света на животните е универсалното оправдание - особено за мъжката изневяра. При тях всеки самец изпълнява задача, поставена пред неговия пол от природата. Ако женският пол е консервативен и неговата задача е запазване на най-добрите признаци на вида, то мъжкият пол търси нови по-сполучливи еволюционни направления. А това може да стане само чрез предаване на мъжките гени на максимално количество самки. Така, според дарвинизма излиза, че мъжката изневяра и женското постоянство са заложени в нас от самата природа.

Двата пола разбират понятието “изневяра” по съвсем различин начин. Група учени от Университета в Мичиган начело с Дейвид Басе е провел следния експеримент: върху семейни партньори са били поставени специални датчици, а след това те е трябвало да си представят своята половинка в леглото с друг/друга. В тази ситуация мъжете са нервничали, потили и гримасничили, когато са си представяли сцената в леглото, а жените са реагирали на хипотетичното влюбване на своя съпруг.

От гледна точка на замисъла на природата това се обяснява просто: любовните чувства служат, за да могат мъжът и жената да останат заедно, докато се възпитава потомството.

Затова влюбването на мъжете е много по-опасно за целостта на семейната двойка, отколкото мимолетният секс. Докато женската физическа изневяра “заплашва” мъжа с това, че може да му се наложи да възпитава чуждо дете.

Психологическото оправдание

Към изневяра са склонни най-вече хора, които не са уверени в себе си и в своята значимост за околните. Те самите най-често обясняват собствените си “приключения” извън семейството с желанието за разнообразие, чувството за преситеност...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.