Ролята на съпруга и съпругата в семейството

Бракът преминава гладко само, когато всеки партньор функционира според определената му от Библията роля. Когато ролите са разменени или не се носи отговорността на определената от Бога позиция, резултатът е объркване и хаос в семейството.

Отговорностите и ролята на съпруга:

1. Да обича жена си

Това не е препоръка, а заповед, която е ясно заявена в Еф.5:25  "Мъже любете жените си..."
Нека го кажем простичко: Ако не обичаш жена си, ти си непокорен на Словото!
Същият стих ни показва и как мъжът трябва да обича жена си- "както и Христос възлюби Църквата и предаде Себе Си за нея."


 

Братя, които сте съпрузи, обърнете внимание за каква любов става въпрос, не взимаща любов, а даваща - себеотрицателна любов. Много хора в съвременната култура днес мислят за любовта само като нещо  емоционално.  Тази картина обаче е непълна. Истинската любов се освобождава с акт на волята преди всичко. Давид каза в Пс. 18 "Ще те обичам Господи.."  Любовта му към Господа беше освободена с акт на волята! Това е вида любов, която един съпруг трябва да изпитва към съпругата си.

Според Холивуд любовта, както се появява така и изчезва. Както се сключва брак така се и разпада. На любовта и трябва решение и време за да се развие. Пред едно семейство стоят много и най-различни предизвикателства. Успехът на браковете не зависи от това как те са започнали, а от поведението на съпруга и съпругата след женитбата. Ако и двамата поемат своите отговорности, бракът ще бъде успешен и ще има истинска любов между тях!

2. Комуникирайте със съпругата си. Приемете я като ваш партньор.

Съпругът винаги трябва да даде възможност на жена си да изказва свободно мнението си. Той трябва да бъде изключително внимателен към мислите и чувствата, дори и неизказани с думи. Понякога неизговорените чувства в една жена са най-дълбоките и съпруга трябва да ги разчита и зачита.

Липсата на комуникация между съпруг и съпруга е вероятно най-разпространената причина за срива на един брак.
Ние мъжете понякога сме толкова нетърпеливи към многословието на нашите жени.  Ще повторя едно важно нещо няколко пъти - комуникирайте, комуникирайте, комуникирайте!

3. Съпрузи взимайте решения

Когато между съпруга и съпругата се установи връзка на взаимно доверие и уважение идва времето да се взимат практичните решения. Тук съпругът има отговорността да взима крайното решение.

Мъже, жените ни разчитат на това да поемем отговорност за крайните решения в семейството. В много случаи ако има добри семейни взаимоотношения, съпругата ще е щастлива да остави мъжа си да носи тази отговорност.

Много мъже са се провалили в отговорността си на лидери в своите домове.
Когато съпругата му го попита: "Какво ще правим?, често отговорът е: "Ти реши!" Ще решиш ли да си мъж, който поема отговорност или ще си само от мъжки пол?

Съпругът може да прехвърли много ежедневни отговорности на своята съпруга, но той трябва да може да носи крайната отговорност за трудни решения!
Нека го кажа по друг начин- съпругата трябва да може да разчита на съпруга си, че ще стои до нея, когато тя се изправи пред криза, с която не може да се справи!

4. Съпруга трябва да се грижи за своята съпруга!

Една дума трябва да описва отношението на всеки съпруг към жена си: и тази дума е СПЕЦИАЛНА! Всеки съпруг трябва да си казва: Моята жена е специална. Няма друга като нея! Мъже, ние трябва да се отнасяме към нашите жени, по начин по който не се отнасяме с никоя друга жена!
Съпругата трябва да знае, че е най-специалната за своя мъж!

Един съпруг трябва да е загрижен за здравето на жена си, за външния и вид, прическата, която има, парфюма, който ползва. Всичко, което засяга жена ви трябва да засяга и вас! Жената има нужда да знае, че е най-важният човек за своя съпруг.
Мъже, ако сеем по този начин в жените си, ще пожънем изобилна жетва!

5. Мъжете трябва да хвалят своите жени!

Пр. 31: 28-29 - "Чадата и стават и я облажават, и мъж и я хвали, казвайки: Много дъщери са се носили достойно, но ти надмина всичките!"

Някои съпрузи са толкова стиснати откъм похвални думи към жените си. Те ще бъдат изненадани, когато открият колко много жената копнее да бъде хвалена - и как тя откликва на това!
Когато хвалим жена си (това включва приятни комплименти също), ние правим едно от най-добрите си вложения. Когато един мъж има вярна и посветена жена няма начин той да измери с пари нейната стойност - "защото такава (жена) е много по-ценна от скъпоценни камъни!"
Най-доброто, което ние като съпрузи можем да направим е да похвалим съпругите ни с думи идващи от нашите сърца!

Един Божий човек бил запитан за друг човек: "Той добър християнин ли е? Служителят отговорил: " Не знам, все още не мога да ви кажа. Не съм срещнал жена му." Мъдър отговор. Истината е, че успехът на съпруга се вижда в съпругата му!

Отговорностите и ролята на съпругата:



1. Съпругата е помощник

Битие 2:18 - "Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам, ще му направя подходящ помощник!" Този стих може също да се преведе: "Ще му направя помощник, който да го допълва", което ни навежда на мисълта, че мъжът без жена си е непълноценен.

Бог създаде жената като помощник на мъжа!

Много жени мислят днес: "Ако аз съм помощник, тогава съм по-малоценна." Това е погрешно! В Христовото тяло никой не е по-горен или по-долен от другите. На всеки от нас ни е дадено място и функция. Това, което Бог изисква от нас е вярност на конкретното място и функция, която ни е възложил.

Святият Дух е наречен от Исус "Помощник", означава ли това, че Святия Дух е по-долен от Исус. Не! Точно обратното, Той е толкова Бог, колкото и Исус е! Така е и с жената, която изпълнява ролята си на помощник в семейството. Тя не по-долна от мъжа си. Просто има различна роля!



2.Жената да се покорява на мъжа си

Ефесяни 5:22 - "Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа!"

В този стих има нещо много важно, което много жени пропускат- тяхното подчинение трябва да бъде като длъжност към Господа! Ако жените видят стиха в тази светлина те ще разберат, че всъщност да ходят в покорство е уникална и специална привилегия. 

Защо? Понеже отношението на покорство към нейния съпруг показва отношението на Църквата към Христос. В този контекст, покорството не е задължение наложено на жената, а специална привилегия!

Словото за покорството на съпругата има съвсем практичен елемент. Ако жената не изпълнява отговорността си, почти е невъзможно съпругът да изпълни своята! Съпругата държи ключа, който ще отвори вратата на съпруга й да изпълни ролята си на глава на семейството.
Притчи 31:23 "Мъжът и е известен в портите, когато седи между местните старейшини." Ако съпругата не се покорява с желание на мъжа си, има само един начин той да заеме ролята си на глава на съпругата - насила. Никоя чувствителна жена не би искала това!

Когато една жена НЕ избере да се покорява, и един мъж НЕ изпълнява ролята си на глава, това семейство е духовно незащитено и обречено на провал!
Единственият изход едно семейство да бъде успешно е да се възстанови Божествения ред на ролите в семейството!

3. Съпругата поддържа и издига своя мъж

Ако мъжът е глава на дома, то тогава ролята на тялото е на жената. Главата не може сама, трябва и тяло, за да я държи. Ние мъжете сме слаби създания в много отношения, нека си го признаем. Нека ви кажа братя, жените знаят това.
Духовната жена обаче, когато види слабостите на мъжа си няма да се фокусира върху тях, а ще го поддържа мъдро и тактично в борбата му да ги преодолее!

4.Съпругата насърчва

Няма нищо по-болезнено за един мъж, от жена, която го обезкуражава!
Жени запомнете: Една от най-големите нужди на вашите съпрузи е да бъдат насърчавани. Едно от наименованията на Святия Дух е "помощник", което може да се преведе и като "насърчител"!
Това означава, че когато съпругата насърчава съпруга си тя изпълнява ролята на Святия Дух в тази ситуация!

5. Съпругата трябва да ходатайства за своя мъж

Една от най-големите грешки на много жени е, че прекарват много време в притеснения за съпрузите си, да ги критикуват и да посочват недостатъците им и пропускат да се молят за тях!
Жена, която ходатайства и благодари на Бога за съпруга си ще пожъне резултати. Жени запомнете ходатайството за вашите мъже носи по-добри дивиденти отколкото критикуването или оплакването!

Успехът на един брак се крие в някои много простички неща:

1. Двамата трябва да са посветени християни. За всеки един от тях главната цел в живота им трябва да бъде да прославят Христос!

2. Всеки един да вярва, че Божият план е да са заедно като съпруг и съпруга. Не може цял живот да живееш в съмнения за това!

3.Всеки един от двамата да приеме ролята, която Бог е отредил за него в брака!  Мъжът като глава и жената като помощник.



Георги Якимов **

* Този материал е въз основа на бележките от неделната проповед на п-р Георги Якимов в църква "Кармил" на 12.02.2012, гр. Ямбол и е по повод Седмицата на брака, международна инициатива, която отбелязваме за първи път у нас тази година (между 7 и 14 февруари).

**Георги Якимов е роден през 1974г. в гр. Стара Загора и е израснал в християнско семейство. През 1991-1993 завършва своето библейско образование в гр. Осиек, Хървтска. През 1995 се жени за съпругата си - Илиана, от която има и две деца - Радослав и Йоана. През 1998 Бог ги призовава за служение в гр. Ахтопол, а четири години по-късно в гр. Ямбол, където пастируват църква "Кармил", част от Апостолска реформирана църква. 

Служението на Георги Якимов се отличава със силна конфронтация срещу духа на религия и желанието му да види светиите да ходят в свободата, която Господ им е подарил. Влизайки в заветни взаимоотношения с апостол Христо Кънев (гр.Бургас), животът и служението на Георги Якимов се променят изцяло.





{START_COUNTER}